De afgelopen jaren heb ik verschillende procesverbetering en verandertrajecten binnen organisaties begeleid, gericht op het verbeteren van processen en het efficiënter laten werken van bedrijven. Sommige trajecten waren succesvoller dan andere. Wat ik in al deze projecten heb geleerd, is hoe belangrijk het is om kritisch te blijven en steeds de vraag te stellen: Draagt deze verandering écht bij aan de organisatie en haar visie?
Voor mij betekent dit dat ik elke wijziging beoordelen binnen de volledige procesflow van de organisatie. Op de achtergrond creër ik daarbij altijd een mini-businesscase: wat is het doel, wat zijn de risico’s en kosten, en levert het daadwerkelijk meerwaarde op voor de organisatie?
Regelmatig kom ik gebruikerswensen tegen die perfect passen binnen de bedrijfsstrategie en op de werkvloer. Maar minstens zo vaak zie ik verzoeken die voortkomen uit gewoonte: “We doen het altijd al zo.” De uitdaging in onze organisatieadviestrajecten is dan om te laten zien dat het doel op meerdere manieren bereikt kan worden – en dat een andere aanpak soms procesmatig efficiënter is.
Juist hier ontstaat vaak weerstand tegen verandering. De angst voor verandering komt vaak voort uit het onbekende. Daarom neem ik de tijd om bedrijfsprocessen te visualiseren en samen met betrokkenen de impact van aanpassingen inzichtelijk te maken. Een simpele schets maakt vaak meer duidelijk dan duizend woorden.
Door op deze manier dieper in de materie te duiken, worden keuzes begrijpelijker en ontstaan er waardevolle inhoudelijke gesprekken. Ons advies als veranderkundig adviseurs? Blijf kritisch op veranderingen. Niet elke verandering is een verbetering – en als iets niet logisch is, moet je als gebruiker aan de bel trekken. Dat doen wij in ieder geval altijd, als onderdeel van ons streven naar duurzame procesverbetering.